Uitreiking Oorlogsherinneringskruis

Uitreiking Oorlogsherinneringskruis aan Willem F.B. Verstift

 

Vrijdag 18 augustus 2017 heeft in Bronbeek de postume uitreiking plaatsgevonden van het Oorlogsherinneringskruis aan oudoom Willem Verstift, broer van onze Opa A.R.G.E. Verstift. Namens de families Banse en Verstift waren aanwezig Ron en Els Banse, Carel en Ans Banse, Jos en Diana Banse en Vera Banse. Oudste broer Ron nam de onderscheiding in ontvangst.

Tijdens dezelfde ceremonie in de sfeervolle Commandantswoning werd nog een aantal onderscheidingen uitgereikt aan familie van 5 andere gesneuvelde KNIL-militairen. Commandant Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek, Kolonel M.C. Dulfer, memoreerde de militaire loopbanen en levens van de geëerden. Aan het eind van de bijeenkomst werd “Nightfall In Camp” gespeeld. Dit nummer is verbonden aan het onvoorstelbare grote leed dat de (krijgs)-gevangenen is aangedaan. Wat moet er door deze mensen heen gegaan zijn toen zij aan het eind van de dag deze tonen hoorden, dankbaar dat ze weer een dag hebben overleefd, maar tevens in het volle besef dat er morgen nog zo’n dag vol lijden, verdriet en vernedering zou volgen. Alleen al daarom, moeten we blijven eren en herdenken … Het geheel heeft een diepe indruk op de aanwezigen gemaakt.

Als dank voor de gastvrijheid en de betrokkenheid van de Commandant heeft Carel Banse hem na afloop het boek “Onbereikbaar Dichtbij” aangeboden, dat Kolonel Dulfer met respect in ontvangst nam. Hij nodigde een select gezelschap uit voor een informele rondleiding in zijn kantoor terwijl hij op boeiende wijze de historie van het landgoed en het pand toelichtte. Prachtig was het verhaal over het bureau waar hij achter mag zitten en dat destijds door Generaal Van Heutz is meegenomen uit zijn oude standplaats Buitenzorg, de geboorteplaats van onze moeder Mathilde Cornelia Banse-Verstift. 

Uiteraard werd een overheerlijke lunch genoten in de Kumpulan, waarna het Museum werd bezocht. Een bezoek aan de interessante tentoonstelling en de fraaie winkel is zeker een bezoek waard.

 

EERE, WIE EERE TOEKOMT

 

Met bijzondere dank aan Roel Rijks (Comité Ereschuld Onderscheidingen).

Share This