Uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis

Uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis aan Adolphe R.G.E. Verstift

 

Op 9 december 2016 heeft Kolonel KLu b.d. Drs. Carel Banse het postuum aan zijn opa Adolphe R.G.E. Verstift toegekende Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt aan diens 82-jarige zoon George E. Verstift. Dat gebeurde ten overstaan van meer dan veertig leden van de families Banse en Verstift in de tweede, derde en zelfs vierde graad tijdens een bijzonder bijeenkomst.

Opa Verstift was werkzaam bij de Weeskamer in Batavia, toen hij in 1942 werd gemobiliseerd. Enige tijd later is hij krijgsgevangen gemaakt en per schip afgevoerd naar Nagasaki en vandaar verder Japan in om in de mijnen te werken. In maart 1944 is hij ten gevolge van een mijnongeluk kom het leven gekomen. Hij is daarop gecremeerd en bij de capitulaties van Japan is zijn asbus overgedragen aan de Amerikanen. De urn is bijgezet op Ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

EERE WIE EERE TOEKOMT

 

Met bijzondere dank aan Roel Rijks (Comité Ereschuld Onderscheidingen).

De toespraak, die Carel Banse heeft gehouden, kunt u hier lezen.

Na de uitreiking heeft broer Jos Banse een gedicht voorgelezen, dat u hier kunt lezen.

De tekeningen in onderstaande fotoserie zijn van dhr. P.M. Leiwakabessy en zijn gemaakt in het krijgsgevangenkamp Kamioka in Japan, waar ook Opa Verstift was ondergebracht. Zij behoorden tot dezelfde eenheid en zijn op dezelfde dag en in dezelfde plaats gevangengenomen en met hetzelfde schip getransporteerd naar deze onheilsplek. Opa heeft daar tijdens een mijnongeval het leven gelaten terwijl dhr. Leiwakabessy de gruwelijke omstandigheden heeft kunnen overleven.

Share This