Herdenking 15 aug 1945 Breda

 

Op dinsdag 15 augustus 2017 heeft Stichting Arjati in samenwerking met Woonzorgcentrum Raffy in Breda de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indie georganiseerd.

Meer dan tweehonderd belangstellenden woonden de plechtigheid bij; uit respect voor de slachtoffers van de oorlog en van de Bersiap-periode droegen zij de melati. De erewacht werd – door bemiddeling van Carel Banse – voor de tweede opeenvolgende keer verzorgd door de Groep Luchtmacht Reserve; zo wordt de binding van het Bredase Hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht met Breda en haar inwoners mede gedemonstreerd.

Naast de toespraken van de burgemeester van Breda en anderen sprak Jos Banse onderstaand gedicht voor, dat hij schreef naar aanleiding van de postume uitreiking van het Oorlogs Mobilisatiekruis aan zijn opa A.R.G.E. Verstift, die in Japanse krijgsgevangenschap is omgekomen.

Na de plechtigheid was er natuurlijk veel tijd om na te praten en te genieten van een heerlijke rijstmaaltijd.

Een fotoverslag van de herdenking vindt u op de website van Stichting Arjati.

Hieronder kunt u een fragment van de voordracht zien en beluisteren. De volledige tekst is hier te lezen.

Onder het fragment kunt u foto’s van de plechtigheid bekijken en het artikel in BN De Stem van 16 augustus 2017 nalezen.

Opa Verstift

 

Share This