Een veteraan vertelt

Een veteraan vertelt

Verslag van de Afdeling Roermond en Venlo van de Bond van Wapenbroeders

Op vrijdag 26 mei 2017 hebben wij onze 28ste een Veteraan vertelt mogen beleven in het Generaal Spoor paviljoen met Carel Banse, kol b.d. van de KLu, die de 45 aanwezigen ca. 2 uur boeiend vertelde over zijn ervaringen met zijn vader, een oud Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en Korea veteraan die voor hem onbereikbaar dichtbij bleek te zijn.

Carel gaf in zijn presentatie een korte terug blik op de gebeurtenissen in de periode van 1945-1949 waarbij ca. 200.000 militairen incl. KNIL voor ons Koninkrijk zijn ingezet waarvan er zo’n 6000 het leven lieten. Later zijn er zo’n 30.000 militairen uitgezonden naar Nieuw Guinea waarvan er zo’n 100 niet levend terugkeerden. Carel gaf in menige details aan wat voor invloed de oorlogshandelingen in relatie tot het gezin hebben gehad waarin hun vader leefde en waarop deze op jonge leeftijd, zijn vader, moeders en broers en zus verloor.  Voor Carel was zijn vader een gesloten boek dat weinig losliet. Een situatie die we tegenwoordig best wel veel tegen komen met militairen die op uitzending gaan en die niet met PTSS terugkomen maar wel geraakt zijn door alle ervaringen in den vreemde. In het tweede deel van zijn betoog, gaf Carel aan wat hij betekend heeft voor veteranen op zoek naar werk buiten defensie.

Nadat Defensie het project waarin hij zitting had omarmde 7 jaar geleden, bleek defensie niet bereid te zijn hier geld in te stoppen en het project gestopt werd. Buiten defensie werd uiteindelijk wel iemand beschikbaar gevonden die veteranen naar werk buiten defensie wil begeleiden, de organisatie “banenenzo”. Typisch Defensie in optima forma…Mede op initiatief is door Carel een boek gemaakt waarin veteranen uit de Nederlands Indië periode aan het woord komen.  “Onbereikbaar dichtbij” met ISBN nr 978 90 9029 340 0, een aanrader voor de oude maar ook jonge veteraan, maar ook de niet veteraan.

Aan het woord kwamen ook de initiatiefnemers Dennis en Mariska van de website “freebird69” voor veteranen met problemen na terugkeer van een uitzending:  Een project dat een aantal jaren geleden is gestart en tot doel heeft om veteranen die in problemen geraken een podium te bieden hun verhaal te vertellen via de website. Een project zonder subsidie dat ook veteranen daadwerkelijk steunt als ze huis en haard verliezen of dreigen te verliezen.  We kunnen wederom terug blikken op een geslaagde avond.  

De foto’s zijn van fotograaf Pim Ermers

Share This